A szomszéd ablaka

Izraeki Kulturális Intézet

2017 / 11 / 20 18:00

Facebook logo_1600-1600.png

A projekt a diszkrimináció tanúinak felelősségéről és lehetőségeiről szól

A szomszéd ablaka

E komplex művészetpedagógiai projekt a diszkrimináció tanúinak felelősségéről és lehetőségeiről szól "a szomszédi viszony" vizsgálatán keresztül. Hogyan viselkedtek a szomszédok, a tanúk (bystanders) a holokauszt idején és mi vezetett ahhoz, amikor kiálltak egymásért (upstanders)? Hogyan vonatkoztatható ez a jelenre, hogyan találhatunk kapaszkodót ezekben az egyéni, hétköznapi emberekről szóló történetekben? Egy négy hónapon át tartó tanulási folyamat egyik kézzelfogható eredménye, egy, történelmi fotókat magukba foglaló installációkból álló vándorkiállítás látható az IKI-ben a források másolatával együtt.

 

Az installációk hat, egymástól igen különböző oktatási intézmény diákjai és tanárai együttműködéséből születtek: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola, Gyengénlátók Általános Iskolája, Károli Gáspár Református Egyetem, Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium, Kürt Alapítványi Gimnázium. 

 

A projekt a Vizuális Világ Alapítvány módszere alapján és szervezésében, az Egyesült Államok washingtoni Holokauszt Múzeuma és Magyarország Kanadai Nagykövetsége támogatásával indult útjára 2015-ben. A projektindító munkacsoport tagjai: Kozák Zsuzsanna, Kállay G. Katalin, Aradi Péter, Skrapits Borbála és Virágh Szabolcs voltak. A vándorkiálltás és kapcsolódó programjai azóta több mint tíz helyszínen ösztönöztek beszélgetést, hívtak életre új alkotásokat. 

 

Itt olvasható a történetéről a Voice of America, az Eyes Abroad, a Nyugat.hu és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala oldalán.

 

2018-ban kortárs tárlatvezetés- és vitakultúra tréninggel, valamint művészeti workshoppal folytatódik A szomszéd ablaka című projekt.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.