EszterHáz Könyvklub, IV. évad, 1. Klubest

Izraeli Kulturális Intézet

2017 / 09 / 25 18:00

Facebook logo_1600-1600.png

Kardos G. György: Avraham Bogatir hét napja

Az EszterHáz Egyesület Könyv-klubja nyitott, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálj minél előbb, hogy biztosítsd a helyet a korlátozott férőhelyű teremben - mi pedig tudjuk, hány székre, fénymásolatra és pohárra lesz szükségünk. Sajnos a terem mérete, és az esemény klubjellege miatt az első 30 jelentkezőt tudjuk csak regisztrálni és beengedni a terembe, a többiek várólistára kerülnek.

Bejelentkezés: eszterhaz@gmail.com
A Könyvklub 4. évadára a szeptember 25-i klub előtt lehet beiratkozni, az Izraeli Kulturális Intézetben.

EszterHáz Könyvklub, IV. évad, 1. Klubest
Kardos G. György: Avraham Bogatir hét napja
Magvető Könyvkiadó Budapest, 2005 (7. kiadás) 460 oldal, 2690 Ft
Időpont: 2017. szeptember 25. hétfő, 18.00
Helyszín: Izraeli Kulturális Központ, Teva terem, Bp. VI. Paulay Ede u.1.I. em.

 

Bevezető gondolatok és moderálás: Erős Ferenc

“Tizenéves korom egyik kedvenc regényét újraolvasva a legérdekesebb vonásnak a mikro- és a makroperspektíva állandó összejátszatását, a regényírói „portré és tabló" módszert találtam. Jellegzetesen „kisrealista" alkotásmód, egy-egy figura pontos, aprólékos megfigyelése, jellemzése, kis részletek rajza a szöveg, azonban a kis részletekből történelmi tabló áll össze, a kor rajzának balzaci gyökerű ambíciója eltéveszthetetlen. A regény a történelmi folyamatokat mikrotörténeti perspektívában elemzi, egy orosz származású, a jisuvba, a későbbi Izrael területére bevándorolt, idősödő zsidó parasztember, Avraham Bogatir egy hetét beszéli el. (...) A regény ideológiai elköteleződése aligha eltéveszthető, erősen antinacionalista, univerzalista, szociális jellemzi. A jobboldali cionisták, a terroristák indulatai szubjektíve érthetőek ugyan, és alakjuk esendő, de az, amit csinálnak és amiben hisznek, életveszélyes, taszító és gyilkosan korlátolt. A címben: Avraham Bogatir hét napja, a birtokos szerkezet két tagja jelzi a kétféle perspektívát”. Vári György irodalomtörténész

A moderátor kérdései és szempontjai a beszélgetéshez:
1. Az Avraham Bogatir egyszerre ironikus-anekdotikus és lírai-tragikus regény, továbbá univerzális és egzisztenciális kérdéseket is felvető mű. Ugyanakkor történelmileg és szociológiailag hiteles képet ad az egykori Palesztina nemzetiségi, etnikai, politikai- és osztályviszonyairól, ezen belül a zsidóságot megosztó antagonizmusokról is (terroristák, cionisták, kommunisták, szabrék, jemeniek, orosz, német, magyar bevándorlók stb.). Kik a legmarkánsabb figurák, melyek a legfontosabb kapcsolati szálak?

2. “Kardos G. György “igazi” író volt. Nem szöveggyáros, nem szómarketinges, nem irodalmi körnek ügyes szervezője... A nagy magyar írók egyike. Nem tartozott senkihez, csak a magyar irodalomhoz.” (Bächer Iván). Milyen irodalmi párhuzamokat lehetne felfedezni - gondoljunk pl. Mikszáth, Krúdy, Nagy Lajos, Spiró, netán Rejtő Jenő elbeszélő prózájára?

3. Az Avraham Bogatir 1968-ban jelent meg, egy évvel a hatnapos háború után, az író névrokona által igazgatott Magvetőnél. Milyen kultúrpolitikai szándék tette lehetővé a megjelenését, mennyire értették vagy félreértették akkor? Mennyire értjük jobban a mai Izraelt a hetven évvel ezelőtt játszódó regény tükrében?

Szeretettel várnak minden régi klubtagot és új érdeklődőt
az ESZTEREK

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.