Európai Nyelvi Koktélbár

Debreceni Egyetem

2017 / 10 / 10 14:00 - 18:00

Facebook logo_1600-1600.png

Európai Nyelvi Koktélbár, a nyelvi és kultúrális sokszínűség ünnepe Debrecenben

Az Európai Nyelvi Koktélbár összetevői: játék, sokszínűség kreativitás és szórakoztató nyelvtanulás.
Az EUNIC – a Magyarországon működő európai kulturális intézetek Európán kívüli partnereivel, valamint az Európai Bizottsággalegyüttműködve idén szeptember 23-án rendezik meg immár hetedik alkalommal az Európai Nyelvi Koktélbárt, hogy egy szórakoztató, idegen nyelvekkel foglalkozó programmal ünnepeljék meg Európa nyelvi és kulturális sokszínűségét.

A nyelvek európai napja alkalmából megrendezett rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és Európa nyelvi sokféleségére. A helyszín változatlanul a Budapesti Olasz Kultúrintézet nagyterme. Idén először a Goethe Intézet jóvoltából önálló asztallal, nyelvi játékokkal és mini-nyelvórákkal lesz jelen a rendezvényen a Magyarországon leggyakrabban beszélt két cigány nyelv, a romani és a beás, és a résztvevőknek alkalmuk lesz megismerkedni az eszperanto nyelvvel is. 
Szintén a rendezvény keretében történik az idei Európai Nyelvi Díj átadása. Az Európai Nyelvi Díj az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek célja, hogy hivatalos elismerésben részesítse az idegen nyelvek tanítása terén megvalósuló, példaértékűnek minősülő és innovatív programokat, folyamatokat az oktatás és képzés bármely szintjén. A Díjat 1998-ban alapították az Európai Unió tagállamainak kezdeményezésére. Azóta Európa-szerte több mint hétszáz intézmény vehette át a nyelvoktatásban elért kiemelkedő eredményeiért járó elismerést. Magyarországi pályázók először 2002-ben indulhattak a Díjért folyó versenyben.

A programról

A résztvevő intézmények asztalainál a vendégek nyelvtanulással kapcsolatos feladatokat oldhatnak meg, ehhez kreatív játékokat és eszközöket használhatnak. Lehetőséget kapnak anyanyelvi beszélőkkel való társalgásra, illetve megszerezhetik a jelképes Európai Nyelvi Útlevelet is. A játékban résztvevők között a kulturális intézetek által felajánlott, nyelvtanuláshoz kapcsolódó értékes nyereményeket sorsolnak ki. A látogatóknak lehetőségük lesz 20 perces mini-nyelvórák keretében megismerni különböző nyelveket, 13 különböző nyelv közül választva. További friss információkat a facebook eseményben teszünk közzé folyamatosan.

Háttér

A szeptember 26-án ünnepelt nyelvek európai napja alkalmából egész Európában versenyek, fesztiválok és nyílt napok várják az
érdeklődőket. Emellett a nyelveket érintő aktuális kérdésekre összpontosító különböző televízió- és rádióprogramok, szakmai konferenciák hívják fel a figyelmet arra, hogy az anyanyelv- és idegennyelv- tudásnak megkerülhetetlen szerepe van napjainkban.


Program
14.00 Programindítás koktéllal
14.15 Az Európai Nyelvi Díj átadása
14.00–17.30 Játékok, tesztek, interaktív foglalkozások és tájékoztatás a kulturális intézetek standjainál 
15.00 Mini nyelvórák – próbálj ki egy idegen nyelvet, alapozd meg a nyelvtudásod!
17.30 Ajándéksorsolás – Nyerj nyelvtanfolyamot, nyelvkönyvet,

ingyenes nyelvvizsgát!
További információk: www.nyelvikoktelbar.hu

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.