Sátorfeszt

Madách tér

2017 / 10 / 05 - 08

Facebook logo_1600-1600.png

Sátoros ünnepre készül a Bálint Ház / Madách téri szukot a Bálint Házzal

A Bálint Ház különleges, részvételre hívó nagyvárosi sátoros fesztivállal indítja idei évadát, amely a zsidó közösség ősi hagyományát, a szukotot idézi. Szukot ünnepe arra az időszakra emlékeztet, amikor az Egyiptomból Izraelbe való sivatagi vándorlás során a zsidók sátrakban laktak és az isteni gondviselés tartotta őket életben. Évszázadokon át több vidám vallási szertartás, sok ének és tánc kísérte az örömünnepet, amely azúttal Budapest belvárosában sokszínű kulturális és közösségi programokkal várja sátraiba a látogatókat. A négynapos programsorozat keretében szukoti városfelfedező barangolások, kiállítások, koncertek, filmvetítések, workshopok, gyerekprogramok, különleges szukoti stand-up és slam poetry produkciók is várják az érdeklődőket.

A zsidó közösségi központként működő Bálint Ház  egyik fő feladata, hogy megszólítsa és a közösségbe integrálja azokat a zsidó és nem zsidó egyéneket és családokat, akik jelenleg még nem aktívak a közösségi életben. Az első alkalommal megrendezésre kerülő évadnyitó Sátorfeszt jó lehetőség a találkozásra, a tapasztalatcserére, a közösségi jövő építésére.

 

 

OKTÓBER 5. CSÜTÖRTÖK

15:30-16:30 és 16:30-17:30 Szukoti barangolás a pesti zsidó negyedben

Sétavezető: Aradi Péter

Szukot első napján a pesti történelmi zsidó negyedben sétálunk, hogy felfedezzük sokszínűségét, rácsodálkozzunk eddig talán észre sem vett részleteire, és felidézzük néhány híres lakója alakját.

Regisztráció: október 1. vasárnap 12:00-tól

 

15:00-17:00 „Ami a naptárból kimaradt!” József naptár kiállítás megnyitó és a Kohncerto Dalkör előadása

A Salom Klub népszerű festőszakköre,ahol a saját képességeiket újra felfedező tagok az önkifejezés eszközével fogalmazzák meg érzéseiket a számukra fontos,bibliai történetek feldolgozásakor. Az átélt, eltemetett személyes hatások, az egyéni asszociációk felszínre kerülése úgy nyit meg sorra zártnak vélt belső ajtókat, hogy közben az elkészült festmények a művek befogadói számára is művészi élményt nyújtanak hónapról hónapra.

A Kohncerto Dalkör amatőr dalolni vágyó hölgyek, urak találkozása, ahol régi magyar és külföldi slágereket, magyar, zsidó és jiddis dalokat énekelnek.

15:00-16:00 Izraeli filmválogatás

16:00-18:00 Zsifilm Klub- AZ ÁLLAM KONTRA FRITZ BAUER (Német nyelven, magyar és angol felirattal | német film, 105 perc, 2015) Zsifi sátor

17:00-19:00 Tanítás Szukot témakörben, akik velünk lesznek: Fritz Zsuzsa, Zev Paskez, Kelemen Kata

Vendégség, halál és kóserság

Előadó: Fritz Zsuzsa

 

Szöveget olvasunk és megpróbáljuk megtalálni a kapcsolatot Szukot ünnepe, a tejes-húsos tilalom, a vendégek és a halál között. Minden kétkedőnek: van.

 

Az "Én" házam az "Én" váram

Előadó: Zev Paskez

 

Elhagyni a biztost a bizonytalanért? De, igazából mi is a biztos és mi a bizonytalan?

Sátoros ünnep, ami lezárja az őszi ünnepek sorát, pont a hideg idő kezdetén elhagyjuk a jó meleg lakást...

 

Szukkot- a leguniverzálisabb zsidó ünnep

Előadó: Kelemen Kata rabbi

          

Különös növénycsokor-rázás, idő-és térhatárok nélküli vendéglátás, ősi tulok-áldozás és mai öko-kásrut... Hogyan fejezik ki e sajátságosan zsidó rítusok, szimbólumok és életelvek az egyetemes világba való bekötöttségünket?

 

20:00-21:30 Szukot Stand up -Papp Réka Kinga

A valódi hősnők nem olyan dicsőek, mint a mesékben: a tűsarkaik beleakadnak a cekkerükbe, a gyerekük vonyít, a magánéletük többnyire romokban hever. Tüntetésből nem lehet megélni, a mosást sem rakja be helyette a Budapest-New York-Tel Aviv tengely. Papp Réka Kinga háztartási depressziójáról, feminista gyereknevelésről, válásról, vallásról és randizásról, meg a politikai karrierjéről beszél.

Délután folyamatosan: 15:00-21:00 Adománykávézó | 15:00-19:00 Zsi mit tud? | 15:00-18:00 Gyereksarok | 15:00-18:00 Éld át! - interaktív programon keresztül bemutatni a zsidó élet alapköveit, nem zsidó gyerekeknek. Egy interaktív kiállítás, ahol az iskolás gyerekeknek egy zsidó otthonon keresztül mutatjuk be a mai magyar zsidó életet. A lakás különböző pontjain a zsidóság különböző ünnepeivel, szokásaival ismerkedhetnek meg.

OKTÓBER 6. PÉNTEK

17:00-19:00 Séta a klasszikus zsidónegyedben

 

Sétavezető: Dohi Gabriella, múzeológus

Sétánk során a klasszikus, pesti zsidónegyed kialakulását és történelmét ismerhetjük meg. Ellátogatunk a 7. kerület szent és profán intézményeihez, amelyek közül elsőként a neológ közösség Dohány utcai templomához látogatunk el, majd átsétálunk az Otto Wagner által tervezett Rumbach utcai zsinagógához, ahol építészeti érdekességeken kívül többek között a zsinagóga történetével is megismerkedhetünk. Utunkat az ortodox zsidóság központi helyén, a Löffler-fivérek által tervezett Kazinczy utcai zsinagóga előtt zárjuk. A sétánk során kitérünk arra, hogy a hagyományok és szabályok hogyan alakították a város tereit. A sétát összeállította a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület. A séta időtartama: 1 óra

Regisztráció: október 1. vasárnap 12:00-tól

 

15:00-18:00 Kalligráfia workshop

15:00-18:00 Mesterek-Tanítványok festőkör

Söpörd ki az elmédből az aggodalmakat, és dobd fel magad egy kis pihentető alkotó tevékenységgel, festéssel-színezéssel!Ha kitalálod, kifested, kiszínezed  a csodaszép, békés mintákat, magad mögött hagyhatod a bánatot, és az agyad relaxáló üzemmódba vált át. A foglalkozást Lunger Katalin festőművész vezeti.

15:00-17:00 Zsifilm Klub- A vendégek c. film 

18:00-20:00 Nyitott sátrak szombatfogadása

A nagyközönség tagjai egy igazi pesti szombatfogadáson, imán és az azt követő kidduson vehetnek részt. A Páva utcai zsinagóga a Madách térre költözik egy estére, hogy együtt fogadja a szombatot minden érdeklődővel! A hagyományosan levezetett, magyarázott istentiszteletet kóser kidus követi. A szombatfogadást, Radvánszki Péter rabbi vezeti.

Délután folyamatosan: 15:00-21:00 Adománykávézó | 15:00-19:00 Zsi mit tud? | 15:00-18:00 Gyereksarok | 15:00-18:00 Éld át! - interaktív programon keresztül bemutatni a zsidó élet alapköveit, nem zsidó gyerekeknek. Egy interaktív kiállítás, ahol az iskolás gyerekeknek egy zsidó otthonon keresztül mutatjuk be a mai magyar zsidó életet. A lakás különböző pontjain a zsidóság különböző ünnepeivel, szokásaival ismerkedhetnek meg.

OKTÓBER 7. SZOMBAT

17:00-19:00 "De kik azok a Löffler fívérek?"

Sétavezetők:Lelkes Szilvi, Fris E. Kata, Radványi Gábor

Löffler (Samu) Sándor és Löffler Béla a századforduló és a korai modernizmus időszakában alkotó építész testvérpár. Számos alkotásukkal járultak hozzá Budapest kultúrtörténetéhez és máig meghatározó városképéhez, ennek ellenére épületeikről és személyes életútjukról is keveset tudunk. A VII. és VIII. kerületet átszelő sétán ezen szeretnénk változtatni. A helytörténeti sétát szervezi A Gláser Jakab Emlékalapítvány a józsefvárosi Teleki Téri Imaház közösségének civil szervezete. A séta időtartama 2,5-3 óra. A séta max. létszáma: 25 fő. Regisztráció: október 1. vasárnap 12:00-tól

15:00-16:00 Osteoporózis torna bemutató

Az osteoporosis kialakulásának megelőzésben, fontos kiemelni a gyógytorna hasznosságát. A foglalkozást vezeti: Csere Éva, gyógytornász

15:00-17:00 Zsifilm Klub - A vendégek c. film 

17:00-19:00 Zsifilm Klub- AZ ÁLLAM KONTRA FRITZ BAUER (Német nyelven, magyar és angol felirattal | német film, 105 perc, 2015)

20:00-21:30 Hagesher koncert

 

A Hagesher Budapest hetedik és tizenharmadik kerülete közt húzódó tengely mentén alakult és leginkább annak népzenéjét dolgozza fel a klezmer és a balkáni dallamok mellett. Mindezt a reggae, a hip hop és a funk elemeivel összegyúrva olyan színes és táncos masszává gyúrják össze, hogy talp nem maradhat szárazon.

 

Délután folyamatosan: 15:00-21:00 Adománykávézó | 15:00-19:00 Zsi mit tud? | 15:00-18:00 Gyereksarok | 15:00-18:00 Éld át! - interaktív programon keresztül bemutatni a zsidó élet alapköveit, nem zsidó gyerekeknek. Egy interaktív kiállítás, ahol az iskolás gyerekeknek egy zsidó otthonon keresztül mutatjuk be a mai magyar zsidó életet. A lakás különböző pontjain a zsidóság különböző ünnepeivel, szokásaival ismerkedhetnek meg.

OKTÓBER 8. VASÁRNAP

10:30-12:00 KULTURÁLIS VÁROSFELFEDEZŐ SÉTA A KLASSZIKUS ZSIDÓNEGYEDBEN

 

Sétavezető: Cseh Viktor

Sétánkat az egykori Orczy-ház helyén kezdjük, ahol bevezetőt kapunk a pesti zsidóság történetéről és fejlődéséről. Ezután kívülről megtekintjük Európa legnagyobb zsinagógáját, megismerkedünk a neológ közösség Dohány utcai nagytemplomának, a Hősök Templomának és a Talmud-Tóra (Goldmark terem) építészeti és kulturális hátterével.Utunk során mesélünk a negyed ikonikus bérházairól és betekintést nyerünk Otto Wagner  Rumbach utcai zsinagógájának történetébe, amely korának legdrágább zsidó imaháza volt.Sétánkat végül a Löffler-testvérek tervezte Kazinczy utcai zsinagóga előtt zárjuk, amely a hazai orthodox zsidóság központja. A sétát összeállította a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület.

A férőhelyek száma maximum 25 fő. A séta időtartama 1,5 óra.

Regisztráció: október 1. vasárnap 12:00-tól

 

11:00-15:00 Kockaland és Szarvaska gyermekprogramok

16:15-17:00 Zumba bemutató

A zumba Kolumbiából származó könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitness program is egyben. Aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze a mozdulatok. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reggaetón és a hastánc.

17:00-19:00 „Társasjáték a szellemi frissességért!” Huszka Éva előadása

18:00-19:00 Egy sátorban?!

 A kerekasztalbeszélgetésen arról beszélgetnek majd meghívott vendégeink, hogy kik is beszélnek a zsidók nevében ma Magyarországon, milyen az érdekképviselet, ki hogy látja mindezt. Beszélgetőtársak: Heisler András a MAZSIHISZ Elnöke, Fritz Zsuzsa a Bálint Ház igazgatója, dr. Komáromi Ádám a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja, moderátor: Büchler András

20:00-21:30 Szukot Slam / Kemény Zsófi, Horváth Kristóf Színész_Bob

A slam poetry az itt és most költészete, mindig arról szól, ami a slammert éppen a leginkább foglalkoztatja az őt körülvevő mindennapokból. A slam épp emiatt az ad hoc-ság miatt nem költészet, viszont szerencsés esetben éppen úgy tud hatni, mint a vers. Horváth Kristóf és Kemény Zsófi sokat gondolkoztak már együtt és külön-külön is a hazaszeretetről, a menni vagy maradni kérdéséről, a napi valóságunkról.

Délután folyamatosan: 15:00-21:00 Adománykávézó | 15:00-19:00 Zsi mit tud? | 16:00-18:00 Éld át! - interaktív programon keresztül bemutatni a zsidó élet alapköveit, nem zsidó gyerekeknek. Egy interaktív kiállítás, ahol az iskolás gyerekeknek egy zsidó otthonon keresztül mutatjuk be a mai magyar zsidó életet. A lakás különböző pontjain a zsidóság különböző ünnepeivel, szokásaival ismerkedhetnek meg.

A program változás jogát fenntartjuk.

A programok ingyenesek.

Bővebb információ - elérhetőség:

Fodor Natália

E-mail: sajto@balinthaz.hu

Weboldal: www.balinthaz.hu

https://www.facebook.com/BalintHaz

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.